Yağ enjeksiyonu bir yerden alınan yağ hücrelerinin iğne ile başka bir yere verilmesidir. Alınan yer genellikle karın bölgesidir. Verilen yağ hücreleri yeni yerlerinde yaşamaya devam ederler orada bir dolgu maddesi görevi görürler. Yağ enjeksiyonunun başarısı verilen hücrelerin yaşamaya devam etmesine bağlı. Eğer verilen hücreler ölürlerse birkaç hafta sonra bütün dolgu etkisi ortadan kalkar. Kısaca ölü yağlar erir.
Yüz Yağ Dolgusu Kimlere Uygulanır?
Yüze yağ dolgusu yaşlanma sürecinde 30 lu yaşlardan itibaren uygulanabilir. Yüz yaşlandıkça gözlemlenmeli ve hacmin kritik olarak azaldığı yerler süreç içerisinde takviye edilmelidir. Örneğin 30 yaşında başlayıp, 2-3 senede bir birer seans olacak şekilde, her seansta ihtiyacın yoğun olduğu bölgelere uygulama yapılabilir. Bu stratejiye yağ doku idame tedavisi diyebiliriz.
Eğer kişi hali hazırda yaşlanmanın ileri evrelerinde ise yüze yağ enjeksiyonu için gereken hacim yüksek olacaktır. Bu durumda genellikle yüz gençleştirme ameliyatlarının bir parçası olarak tek seansta tüm yüze yüksek hacimli yağ doku transferi uygulaması da yapılabilmektedir.
Bu işlem için uygun adaylar her şeyden önce sabırlı ve gerçekçi beklentilere sahip bireyler olmalıdır, zira işlem sonrası oluşan şişlik herkesin kaldırabileceği türde değildir.
Yüze Yağ Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır?
Yüze yağ enjeksiyonu küçük idame seansları şeklinde veya büyük replasman seansları şeklinde uygulanabilir. Yüzün tek bir bölgesine sınırlı mini-seanslar poliklinik şartlarında lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Daha geniş alanlara ve daha büyük miktarlarda uygulama yapılacağı zaman ameliyathane şartlarında uygulama yapılmalı ve gerekirse genel anestezi kullanılmalıdır.
Yağ enjeksiyonunda yağlar vücudun yağ fazlası olan yerlerinden alınır. Göbek altı ve diz iç kısmı sık kullanılan ve yüz ile uyumlu alanlardır. Yağın alınacağı yer uyuşturulduktan sonra özel enjektör ve iğneler ile yağ alınır, santrifüj, filtreleme ve transfer gibi işlemlerden geçirilir. Daha sonra özel kanüller (keskin olmayan iğneler) ile doku içine uygulanır. Uygulamada kanül doku içinde hareket eder ve yağı dağıtır. Yağ doku içine adeta örülür. Kanülün doku içindeki hareketi yoğun bir ödem oluşumuna sebep olabilir. Bazen işlemin ödemi verilen yağ hacminin bile ötesinde bir şişliğe yol açabilir. İşlem iğne deliklerinden yapıldığı için dikişsizdir. Yağın alındığı yere küçük bir pansuman yapılır. Yüze antibiyotikli kremler sürülür ve işlem sonlandırılır.
Yüze Yağ Dolgusu Kalıcı mı?
Yüze yağ enjeksiyonu uygulamasının kalıcılığı kafa karışıklıklarına yol açmaktadır. Yüze yağ dolgusu hem kalıcıdır hem de değildir. Şöyle ki; uygulamanın her seansında transfer edilen yağın %10-40 kadarı yaşar, geri kalanı ölür. İşlem neticede bir hücre transferidir ve hücreler vücuttan alınırken, taşınırken, filtrelenirken, enjekte edilirken hasarlanabilir ve ölürler. Transfer işlemi sonucu sağ kalanların da bir bölümü yeni yuvalarında bağlanacak bir kılcal damar bulamaz ise ölecektir. Yani kabaca 10 birim yağ dokusundan 2 birimi hayatta kalır ve hayatta kalan bu 2 biri sizin diğer dokularınız gibi sizinle birlikte yaşayacak ve yaşlanacaktır.
Yanak estetiği olarak da tanımlanabilen bişektomi, yüz hatlarına daha keskin bir görünüm kazandırmak için yanak yağlarının alınmasıyla yapılan bir estetik operasyon türüdür. Hollywood yanağı ve bişektomi iç içe geçmiş terimler olarak zaman zaman birbirinin yerine kullanılabilen ifadelerdir. Bişektomi operasyonu hollywood yanak estetiği ameliyatlarının bir parçası olarak kabul edilebilir. Hollywood yanağında yüzün hatlarını oluşturan diğer yapılara da müdahale edilir ve bişektomiye nazaran daha yüksek düzeyde bir değişiklik sağlanması amaçlanır.
Gençlik üçgeni olarak da anılan, elmacık kemikleri ile çene arasında ters üçgen görünümüne sahip yüz şekli elde edilmesi amaçlanan bişektomi operasyonu sayesinde yüz hatlarındaki orantısız görünüm giderilir. Altın oranı yakalama amacıyla gerçekleştirilen bişektomi ameliyatı ile yüz hatları keskinleştirilir. Bu sayede kişinin yüzü daha estetik, çekici ve genç bir görünüme kavuşur.
V tipi yüz elde etmek isteyenlerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan bişektomi, sıklıkla kare ve U tipine sahip kişiler tarafından tercih edilir. Halk arasında yanak inceltme ameliyatı olarak da bilinen bişektomi ameliyatında, yanaklardaki bukkal yağ dokusu estetik cerrahi yöntemleri ile inceltilir. Yanağın içinden yaklaşık 1 cm boyutunda kesi açılarak yapılan işlem, yaklaşık yarım saat kadar sürer ve müdahale yanağın iç tarafından yapıldığı için cilt yüzeyinde kesi izi kalmaz.
İdeal bir yüz görünümüne kavuşmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu estetik operasyonlardan biri olan bişektomi, yüz hatlarının orantılı bir hâle getirilmesi için uygulanır. Bazı durumlarda kişi, ideal kiloda olsa bile mevcut yüz yapısındaki yağ oranı nedeniyle kilolu görünebilir.
Yanakların orta bölgesinde yer alan yağ dokusu bukkal yağ dokusu olarak isimlendirilir. Yüz kaslarının arasında yer alan bu yağ dokusu anatomik olarak elmacık kemiklerinin alt bölgesinde bulunur ve bebeklerde emme fonksiyonlarına katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu yağ dokunun boyutu yüzün boyutunu etkileyen faktörlerin başında gelir. Yaşlanmayla birlikte bukkal yağ dokusu genellikle azalma eğilimindedir.
Bukkal yağ dokusu yüz estetiğini oluşturan önemli unsurlarından biridir. Bu dokunun büyümesi sonrasında kişilerde yüz hatlarının yuvarlaklaşması, yanakların sarkması ya da bebek yüzü görünümünün oluşması gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Yanaklarda yer alan yağ dokusunun çıkarılması diğer bir ifadeyle “parsiyel bukkal lipektomi” yüz hatları ve estetiği için önemli bir cerrahi girişim olarak kabul edilir.
Bukkal yağ dokusu olarak tanımlanan doku, yapısal ya da yaşın ilerlemesine bağlı olarak fazla olabilir. Tombul yanak olarak da tabir edilen görünüme yol açan yanak içindeki yağ yastıkları, kişinin olduğundan daha yaşlı ya da kilolu görünmesine neden olabilir.
Üçgen formda, keskin bir yüz görünümüne sahip olmak isteyenler tarafından sıklıkla başvurulan bişektomi ile yanağın iç tarafında açılan yaklaşık 1 cm'lik kesiden alınan yağ dokusu sayesinde yüz hatları inceltilebilir. Cilt yüzeyinde herhangi bir ameliyat izi kalmasına yol açmayan operasyon sayesinde yanak bölgesinde bulunan asimetrik görünüm de giderilir. Kişinin yüz hatlarının keskinleşmesi, elmacık ve çene kemiğinin belirgin hâle gelmesini sağlanır.
Bişektominin avantajları nelerdir?
Diğer operasyon türlerine göre bişektomi faydaları şu şekilde sıralanabilir:
İşlem süresi kısadır ve hastanede yatış gerektirmez.
Lokal anestezi altında yapıldığından operasyon sonrası mide bulantısı gibi anesteziye bağlı semptomlar görülmez.
Yuvarlak ve tombul yüz hatlarına sahip olan kişilerin rejim, diyet ve sporla elde edemediği yüz hatları kısa sürede elde edilir.
Dolgu ve protez uygulaması bulunmadığından daha etkili ve pürüzsüz bir görünüm sağlar.
Yanak içinde bulunan yağ dokusu çıkarıldığından kilo alınması, yüz hatlarının eski hâline dönmesine yol açmaz.
Operasyon sonrası iyileşme süreci hızlıdır. Cilt yüzeyinde kesi olmadığından estetik açıdan bir problem yaratmaz.
Bişektominin dezavantajları nelerdir?
Bişektomi cerrahisi genel olarak güvenli kabul edilen bir cerrahi işlemdir. Ancak her operasyonda olduğu gibi bişektomide de kanama ve enfeksiyon riski bulunur. Nadiren de olsa çıkarılan yağ miktarındaki farklılığa bağlı olarak yanaklar arasında asimetrik görünüm oluşabilir.Bişektomi operasyonunun diğer dezavantajları ve oluşabilecek olası komplikasyonları aşağıda sıralanmıştır:
Aşırı kanama
Enfeksiyon
Anesteziye karşı vücudun tepki vermesi
Hematom
Ağız açıklığının kısıtlanması
Deri altı su toplanması
Tükrük bezi hasarı
Fasiyal sinir hasarı
Elmacık kemiğinin altındaki yağ dokusunun çıkarılarak yüzün estetik hatlarının yeniden oluşturulmasının hedeflendiği bişektomi operasyonu oldukça popüler bir konudur. Bişektomi operasyonunda oluşabilecek yukarıda belirtilen ve meydana gelebilecek diğer komplikasyonların önlenebilmesi için estetik operasyonların uzman eller tarafından ve uygun hijyen ortamlarında yapılması son derece önemlidir.
Eğer siz de bişektomi yaptırmayı düşünüyorsanız operasyon sırasında oluşabilecek olası komplikasyonların giderilebilmesi için uygun ortamın sağlandığından emin olun.
Göz kapakları bakışlarla birlikte yüz estetiği açısından çok büyük önem taşır. Göz kapaklarında oluşan sarkma, kırışıklık, şişlik vb problemler göz estetiğini ve dolayısıyla yüz estetiğini olumsuz etkiler. Üst göz kapağında genellikle yaşa bağlı olarak görülen kırışıklıklar, deri sarkmaları ve yağ birikintileri estetik problemler oluştururken alt göz kapağında genellikle göz altı şişlikleri ve kırışıklıklar görülür. Kimi zaman yaşa bağlı olarak kimi zaman da genetik özellikler nedeniyle alt ve üst göz kapaklarında ortaya çıkan çeşitli estetik sorunların giderilmesi göz kapağı operasyonları (blefaroplasti) ile mümkündür.
Yüz estetiğinin en büyük bileşenlerinden olan kaşların düşüklüğü ve olması gereken daha aşağı sarkık olarak durması kişinin daha yorgun ve yaşlı görünmesine neden olur. Bu sorunların giderilmesi kaş kaldırma operasyonlarıyla mümkündür. Bu operasyonlar sırasında hem kaşların yüzdeki genel duruşları düzeltilir hem de kaş ortası ve çevresindeki kırışıklıklar giderilir. Kaş kaldırma operasyonları kimi zaman göz kapağı ve yüz germe operasyonlarıyla kombine bir şekilde uygulanarak kişiye daha genç ve estetik bir görünüm kazandırılabilir.
İlerleyen yaşa ve zamana bağlı olarak yüz dokuları aşağı yönde bir hareketle sarkar ve çöker. Bu sarkma ve çökmeler yaşlılık görüntülerinin en belirgin özellikleridir. Yüz şeklini eski haline getirmek ve kişiyi daha genç bir görünüme ulaştırmak yüz germe operasyonlarıyla mümkün olur. Temel olarak yüz germe operasyonları, yüz dokularının asılarak kaldırılması ve düzeltilmesi, bunun yanında da sarkmış fazla derinin alınmasına dayalıdır. Yüz germe operasyonlarına kimi zaman kaş kaldırma ve göz kapağı operasyonları da eşlik eder. Bu şekilde kombine olarak kişi daha genç bir görünüme kavuşturulur.
İnce ve güzel bacaklar eski çağlardan beri güzellik tanımlarında önemli bir yere sahip olmuştur. Bacaklardaki sarkmalar, çıkıntılar, eğrilikler, çarpıklıklar vb nedenlerle estetik görünümün kaybedilmesi kişiler açısından olumsuzluklar yaratır. Bu estetik eksiliklerin giderilmesi bacak estetiği uygulamalarıyla mümkündür. Yağ enjeksiyonları, uyluk germe operasyonları, diz estetiği operasyonları ve ince bacaklara uygulanan protezler, bacak estetiği uygulamaları arasında sayılabilir.