[ Diş Estetiği ]

Hakkında

Gülüşünüzün güzelliğine dişlerinizin kusursuz ve doğal görünümü etkide bulunur. Ancak bunun dışında diş etinin seviyesi ve simetrisi de gülüşünüzdeki estetiğe doğrudan etki eder. Gülüş tasarımı için birbirinden farklı işlemler yapılır.

  Diş beyazlatma

  Estetik Kaplamalar

  Yaprak Porselen (Laminate Vemneer)

  Bonding (Kompozit Lamina)

  Ortodonti, Şeffaf Plak

  Zirkonyum Kaplamalar

  Diş eti uygulamaları

  Ağız ve Dudak yapısıyla ilgili işlemler

ï  Diş seviyeleme

ï  Diş eti seviyeleme

ï  Ağız ve yüz yapısı arasındaki ilişki, diş estetiğinde yapılan uygulamalar arasındadır.

 

[Diş Estetiğinde ]

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi Durumlarda Diş Estetiği Yaptırılır?


Ağız ve diş yapınızla ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız gecikmeden hekiminize danışmalı, eğer gerekli ise diş estetiği yaptırmalısınız.

  Gülüş esnasında ağzınızı kapatıyorsanız,

  Diş yapınızı beğenmiyorsanız,

  Dişlerinizin renginde sorun olduğunu düşünüyorsanız,

  Dişleriniz çapraşıksa,

  Gülerken üst dudağınız diş etinizi ideal düzeyden fazla gösteriyorsa,

√  Dişleriniz arasında boşluklar varsa,

  Ön dişlerinizde dolgu ya da kırık varsa
diş estetiği yaptırabilirsiniz. Bütün bu sorunlar, estetik diş hekimliği tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırıldığında arzu ettiğiniz bir gülüş elde edebilirsiniz.

Diş Estetiğine Etkide Bulunan Faktörler Nelerdir?


Diş estetiği, ağız ve diş yapısındaki farklı kısımların uyum içerisinde olmasıyla elde edilir.

  Yatay düzlemde yakalanan uyum, diş estetiği için oldukça önemlidir.

  Göz bebekleriyle dudak köşelerinden geçen hattın paralel bir çizgi izlemesi lazımdır. Ayrıca ön dişlerdeki kesici uçların birleşmesiyle ortaya çıkan eğrinin alt dudağın eğriliği ile aynı düzlemde bulunması gerekir.

  Kanin dişler ise hem gülüş hattını takip etmeli hem de burun kanadı ile dikey hizalamayı sağlamalıdır.

  Bukkal koridor dediğimiz yanak ile dişler arasındaki boşluk mümkün olduğunda az olmalıdır.

Bu tarz parametrelerde uyum ile diş estetiği sağlanmış olur.

Diş Estetiği Kaç Gün Sürmektedir?


“Diş estetiği kaç gün sürer?” çok sık sorulan sorulardan biridir. Diş estetiğinin süresi ve fiyatı, yapılacak işlemlerin ne olduğuyla ilgilidir. Diş hekiminin yaptığı muayene, klinik ve radyolojik muayene değerlendirilir. Hastanın beklentisine göre planlama oluşturulur.

Bundan dolayı diş estetiği uygulamasının süresi hakkında önceden net bir bilginin verilmesi mümkün değildir. Yapılacak işlemlere göre 1 saat içinde bitebilen gülüş tasarımı, 1 yıl kadar da sürebilmektedir.

Diş Estetiği Uygulamaları Nelerdir?


Diş estetiğinde gülüş estetiğini bozan duruma göre farklı tedaviler yapılır. Unutmayın ki size uygun olan tedavinin belirlenebilmesi için detaylı bir muayene ve analiz şarttır. Bu yazı yalnızca, diş estetiği hakkında genel bir bilgilendirme olarak değerlendirilebilir.

  Gingivektomi: Kesici dişlerin üzerindeki diş etlerinin belirgin bir biçimde ve istenenden fazla görünmesi durumunda, bunu ortadan kaldırmak için uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavi; kısa dişleri uzatmak, dişlerin olduğundan daha kısa görünmesine neden olan diş etlerini alınması ve diş etlerindeki simetri problemlerinin giderilmesi için uygulanır. Diş eti görünürlüğü aşırı olan gummy smile da ise botoks, reverse vestibiloplasti gibi tedavi seçenekleri ile de desteklenebilir.

  Porselen Lamine (Yaprak Porselen): Ön kesici dişlerin yeterince görünmemesi, kırıklar, çapraşıklık, renk defektleri karşısında; dişlerden minimal aşındırmalar ile porselen lamine işlemi yapılır ve kesici dişler eski belirginliğini kazanır. Günlük hayatta dişleri ön plana çıkan, istediği diş beyazlığına ulaşamayan, hafif diş çapraşıklığı olan, dişlerinde aralıklar bulunan kişilere bu uygulama yapılabilir.

  Diş Beyazlatma: Bazı nedenler, dişlerin istenilen beyazlığa ulaşmasını engeller. Genetik yatkınlık, antibiyotik kullanımı, sigara, çay ve kahve zamanla dişlerde lekelerin oluşmasına ya da dişlerin sararmasına neden olur. Söz konusu lekeler, fırçalama ile yok edilemez. Bleaching ile dişlerde ağarma elde edilir. Ev ve ofis tipi yöntemleri vardır. Başarılı bir tedavidir. Hangisine ihtiyaç olduğu ve beyazlatma yöntemleri ile nasıl bir sonuç alınacağının öngörülmesi için hekim muayenesi şarttır.

  Kompozit Lamine (Bonding): Değişik nedenlerden dolayı dişlerin arasındaki boşluklar meydana gelebilir. Kompozit lamine ile söz konusu boşluklar giderildiği gibi diş estetiğiniz de sağlanmış olur. Belirli miktara kadar olan çapraşıklıklar ve diş üzerindeki derin renklenmeler için de kompozit lamine, bir diğer adı ile bonding uygulanabilir.

  Zirkonyum Kaplamalar: Kaplama yapılması planlanan bir dişte uygulanabilecek estetik yöntemlerden biridir. Diğer yöntem ise tam seramik kaplamalardır. İkisinin de kendine göre avantajları ve kullanım alanları vardır. Diş eksikliğine bağlık boşluklarda, köprü olarak rahatlıkla uygulanabilir. Eski nesil kaplamalarda olan gri renk altyapı bulunmadığı ve zirkonyum altyapı diş renginde olduğu için estetiği sağlamak daha mümkündür.

  Tam Seramikler, Laminate Veneer: Dişlerinde kırık olan, dişleri arasında renk ve seviye farklı bulunan, dişlerinin üst kısmı aşınmış olan, ön kısımda büyük dolgu ve koyu renkli dişi olan, dişlerinde çapraşıklık bulunan, dişleri aralıklı olan kişilere estetik kaplamalar uygulanabilir. Tam seramik materyaller (Emax, Empress) ileYarım kron olarak yapılabileceği gibi full kaplamalarda üretilebilir. Okluzal lamineler de geçen zaman ile yaygınlaşmaktadır.

  Ortodontik Tedavi: Dişlerdeki ciddi çapraşıklıkların tedavisinde, çene ilişkisi problemlerinde ortodonti önerilir. Ağza takılan tel, söz konusu sorunun ortadan kalkmasını sağlar. Yeni nesil bir tedavi olan şeffaf plak tedavisi ile de dişlerdeki çapraşıklıklar çözülebilmektedir. Bazı vakalar için tel tedavisi dışında çözüm bulunamamaktadır fakat detaylı bir analiz yapılarak plak tedavisine uygun olunup olunmadığına karar verilebilir.

İmplant Nedir?

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanır. Tedaviden önce çene yapısının implanta uygun olup olmadığı çekilen röntgenlerle tespit edilir. Şeker hastalarında tedaviden önce hastalığın düzene girmiş olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda tedaviden önce ilaçlar kesilir. Kemik erimesi olanlar uygun tedavi aldıktan sonra implant tedavisi görebilirler.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi hastaya hafif bir sedasyon verilerek yapılır. İşlemden önce detaylı muayene ve röntgen gereklidir. Çene kemiklerinin ve kalan dişlerin ölçüsü alınır. Dental implantların yerleştirilmesi için iki seçenek vardır. Tek aşamalı işlemde implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılır. İki aşamalı işlemde ise dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Protez başlıklar daha sonra takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene için altı ay iyileşme süreci beklenir. Bazen dental implantların üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilir. Dental implantla hasta güvenle gülebilir ve yemek yiyebilir.

Zirkonyum implantlar, titanyumdan yapılmış implantların direncini artırmak için yapılmış yeni kuşak implantlardır. Özellikle dar çene kemiğinde dayanıklılığı artırmak için kullanılır. Titanyumdan dayanıklılık haricinde farkı yoktur.

Zirkonyum aynı zamanda diş kaplamasında da kullanılmaktadır.  Zirkonyum doğal dişe yakın beyazlıktadır ve ışığı yansıtır. Bu nedenle dayanıklılık yanında estetik açıdan da kullanışlıdır. Aşınma yapmaz ve ağızda metal tadı bırakmaz. Zamanla renk değişikliğı oluşmaz. Vücuda zararı yoktur.

Diş Eti Çekilmesi Nedir ? Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Diş etinin mine tabakasının altına kadar çekilmesi ve diş kökünün açığa çıkması diş eti çekilmesi olarak değerlendirilir. Genetik olabileceği gibi diş taşları, kötü kaplamalar, dişlerin sert ve aşırı fırçalanması sonucu oluşabilir. Diş eti çekilmesinin belirtileri ağız kokusu, diş fırçalarken kanama, diş etlerinde şişme ve kızarmadır. Diş eti çekilmesi aynı zamanda diş kayıplarına yol açabilir. 

Diş eti çekilmesi tedavisinde değişik dolgu teknikleri kullanılır. Diş tamamen kaplanabilir. İleri boyutlu vakalarda cerrahi yöntem kullanılır. Cerrahi yöntemde civar bölgedeki sağlam doku hasarlı bölgeye kaydırılarak çekilme olan alan kaplanır yada damaktan alınan bir greft, çekilme olan bölgeye cerrahi olarak eklenir.