Diş estetiğinde gülüş estetiğini bozan duruma göre farklı tedaviler yapılır. Unutmayın ki size uygun olan tedavinin belirlenebilmesi için detaylı bir muayene ve analiz şarttır. Bu yazı yalnızca, diş estetiği hakkında genel bir bilgilendirme olarak değerlendirilebilir.
√ Gingivektomi: Kesici dişlerin üzerindeki diş etlerinin belirgin bir biçimde ve istenenden fazla görünmesi durumunda, bunu ortadan kaldırmak için uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavi; kısa dişleri uzatmak, dişlerin olduğundan daha kısa görünmesine neden olan diş etlerini alınması ve diş etlerindeki simetri problemlerinin giderilmesi için uygulanır. Diş eti görünürlüğü aşırı olan gummy smile da ise botoks, reverse vestibiloplasti gibi tedavi seçenekleri ile de desteklenebilir.
√ Porselen Lamine (Yaprak Porselen): Ön kesici dişlerin yeterince görünmemesi, kırıklar, çapraşıklık, renk defektleri karşısında; dişlerden minimal aşındırmalar ile porselen lamine işlemi yapılır ve kesici dişler eski belirginliğini kazanır. Günlük hayatta dişleri ön plana çıkan, istediği diş beyazlığına ulaşamayan, hafif diş çapraşıklığı olan, dişlerinde aralıklar bulunan kişilere bu uygulama yapılabilir.
√ Diş Beyazlatma: Bazı nedenler, dişlerin istenilen beyazlığa ulaşmasını engeller. Genetik yatkınlık, antibiyotik kullanımı, sigara, çay ve kahve zamanla dişlerde lekelerin oluşmasına ya da dişlerin sararmasına neden olur. Söz konusu lekeler, fırçalama ile yok edilemez. Bleaching ile dişlerde ağarma elde edilir. Ev ve ofis tipi yöntemleri vardır. Başarılı bir tedavidir. Hangisine ihtiyaç olduğu ve beyazlatma yöntemleri ile nasıl bir sonuç alınacağının öngörülmesi için hekim muayenesi şarttır.
√ Kompozit Lamine (Bonding): Değişik nedenlerden dolayı dişlerin arasındaki boşluklar meydana gelebilir. Kompozit lamine ile söz konusu boşluklar giderildiği gibi diş estetiğiniz de sağlanmış olur. Belirli miktara kadar olan çapraşıklıklar ve diş üzerindeki derin renklenmeler için de kompozit lamine, bir diğer adı ile bonding uygulanabilir.
√ Zirkonyum Kaplamalar: Kaplama yapılması planlanan bir dişte uygulanabilecek estetik yöntemlerden biridir. Diğer yöntem ise tam seramik kaplamalardır. İkisinin de kendine göre avantajları ve kullanım alanları vardır. Diş eksikliğine bağlık boşluklarda, köprü olarak rahatlıkla uygulanabilir. Eski nesil kaplamalarda olan gri renk altyapı bulunmadığı ve zirkonyum altyapı diş renginde olduğu için estetiği sağlamak daha mümkündür.
√ Tam Seramikler, Laminate Veneer: Dişlerinde kırık olan, dişleri arasında renk ve seviye farklı bulunan, dişlerinin üst kısmı aşınmış olan, ön kısımda büyük dolgu ve koyu renkli dişi olan, dişlerinde çapraşıklık bulunan, dişleri aralıklı olan kişilere estetik kaplamalar uygulanabilir. Tam seramik materyaller (Emax, Empress) ileYarım kron olarak yapılabileceği gibi full kaplamalarda üretilebilir. Okluzal lamineler de geçen zaman ile yaygınlaşmaktadır.
√ Ortodontik Tedavi: Dişlerdeki ciddi çapraşıklıkların tedavisinde, çene ilişkisi problemlerinde ortodonti önerilir. Ağza takılan tel, söz konusu sorunun ortadan kalkmasını sağlar. Yeni nesil bir tedavi olan şeffaf plak tedavisi ile de dişlerdeki çapraşıklıklar çözülebilmektedir. Bazı vakalar için tel tedavisi dışında çözüm bulunamamaktadır fakat detaylı bir analiz yapılarak plak tedavisine uygun olunup olunmadığına karar verilebilir.